Must visit lokacije za licencirane ronioce


Olupina Oreste

Potopljeni parobrod Oreste se nalazi nadomak plaze jaz i udaljen je oko 3 nm od naseg centra odnosno 10 – 15 minuta voznje brodom. Prvobitno ime broda je bilo „Morbi“ i sagradjen je 1896 godine u Stoktonu. Ime „Oreste“ dobija 1926 godine kada prelazi u ruke jedne Italijanske kompanije. U II svjetskog rata, u jutro 27.03.1942 godine, oko 10h, brod Oreste potopljen je kada je naisao na minu ispred uvale Trsteno, nedaleko od plaze Jaz kod Budve. Prema dostupnim podacima brod je potponuo oko 12h istog dana. Danas, olupina broda Oreste lezi na 32 metra dubine. Dno je pjeskovito a usled ostecenja od mine brod je prepolovljen i dva dijela broda su udaljeni oko 20 metara jedan od drugog. Kao i kod vecine ovakvih lokacija najcesce se mogu vidjeti razlicite vrste riba, koje su unutar olupine nasle skloniste od morskih strujanja i riba grabljivica. U ljetnjiim mjesecima vrlo cesto se desava da se konture olupine naziru vec poslije 10 metara dubine. Temperatura na dnu, tokom ljeta je izmedju 18 i 20 stepeni celzijusovih. Ova lokacija je dostupna roniocima sa minimalno stecenim Open Water diver sertifikatom , Advance open water diver sertifikatom ili Deep diver sertifikatom. Ronioci sa Open water sertifaktom na ovoj lokaciji mogu roniti samo u okviru Adventure progarma. Vidljivost na ovoj lokaciji je prosjecna odnosno 15 – 20 metra.

     

Olupina Fisheram boat

Olupina Fisherman boat nalazi se ispred Svetog Stefana na dubini od 21 metar. Brod je potopljen usled jakog nevremna koje ga je zadesilo po povratku sa koceranje na otvorenom moru. Kapetan broda je pokusao da brod saktije iza ostrva sveti Stefan i tako ga spasi od dzinovskih talasa ali taj njegov napor je bio neuspjesan. Na srecu, kapetan i clanovi posade su se spasili tako sto su uspjeli da doplivaju do ostrva i izadju na najblize stijene. I pored jekog nevremena koje je potopilo brod, brod je praktiocno neostecen i u odlicnom je stanju. Duzina broda je 27 metara a sirina 6 metara. Brod se nalazi na 10 minuta voznje brodom od naseg ronilackog centra. Na ovoj ronilackoj lokaciji vidljivost je odlicna a prirodnio predio koji se moze vidjeti prije ronjenja upotpunjuje utisak jedinstvenog zadovoljstva svih onih koji uzivaju u nesvakidasnjoj pripodnoj ljepoti. Ova ronilacka lokacija je dostupna roniocima sa minimalno stecenim OWD setifikatom.

    

Slatka pecina

Ova pozicija se nalazi na Platamunima, podrucju koje je od naseg ronilackog centra udaljeno oko 30 minuta voznje brodom. Karakterise se divljom ljepotom zbog nepristupacnosti i nepostojanja bilo kakvih objekata. Nekoliko divljih plaza na koje je moguce doci malim brodicem predstavljaju omiljena izletista malog broja mjestana okolnih mjesta. Kako joj i samo ime kaze, unutar pecine dolazi do mijesnja slatke izvorske i slane morske vode zbog cega je i nazvana Slatka pecina. Ulaz u pecinu se nalazi na 15 metara dubine nakon cega se ulazi unutar nje i roni se 50 ak metara unutra brda, sve do izrona u veliku galeriju. Od ulaza u pecinu dubina ronjenja se smanjuje. Velika galerija sa izuzetnim stalaklitima predstavlja jedinstveno iskustvo za gotovo sve ronioce koji su sa nama posjetili ovu lokaciju. Sama galerija je visoka 30ak metara i ovalnog je oblika precnika oko 50m metara. Nakon izlaska iz pecina nastavlja se zaron niz greben, i moze se postici dubina do 30 metara, u zavisnosti od ronilackih sertifikata klijenata. Prilikom izrona prolazi se kroz otvore u stijeni koji su na dubini od 4 metra. Ronilacke lampe su obavezan dio opreme jer unutar same pecine ne postoji dnevna svjetlost. Ova lokacija je dostupna roniocima sa minimalno Open water diver sertifikatom i najmanje 5 zarona u otvorenim vodama, upisanih u loogbook. 

      

Galiola

An underwater island called Galiola is located on the island of St. Nicholas. This underwater island is in the form of a pyramid and starts at a sea level and pyramidally drops up to 25 meters deep. At this location there are two vertical openings carved by natural forces in the rock, and the divers resemble chimneys. The first "chimney" starts at 5 meters and ends at 15 meters depth, while the second chimney starts at 9 meters and ends at 18 meters deep. The sufficient width of both chimneys allows for easy diving and unhindered passage. The rich flora and fauna on this site is something that makes the clients re-visit because every new dive at this location brings the new encounter with octopuses, ravens, lobsters, crabs and murines as the most frequent inhabitants of this underwater island. The characteristic of this location is warm water and very good visibility in the summer months. Licensed divers at this location can dive up to 25 meters deep. To pass through these chimneys, the client must have at least an open water diver certificate.